schuttersverbondzandenleemstreek

Geschiedenis - Historiek

De schuttersverstandhouding zand- leemstreek is opgericht op zondag 29 januari 1956, in het lokaal van de Koninklijke Schuttersgilde St.Amor Munsterbilzen.

Op de vergadering waren de bestuursleden aanwezig van de schuttergilde:
St.Martinus Munsterbilzen - St.Joris Munsterbilzen - St.Amor Munsterbilzen - St.Rochus Zutendaal - St.Joris Waltwilder - St.Mauritcius Bilzen - St.Martinus Martenslinde - St.Stefanus Hoeselt - St.Sebastiaan Hoeselt - St.Niklaas Eigenbilzen.

Waren verontschuldigd:
St.Joris Lanaken - O.L.V.Zutendaal - St.Sebastiaan Lanaken - St.Rochus Gellik - O.L.V.Pr.Eigenbilzen.

In de stichtingsvergadering werd ook een dagelijks bestuur gekozen. Werden unaniem verkozen, de volgende personen:

Voorzitter Jozef Ramaekers St.Rochus Zutendaal
Secretaris Emile Vansichen St.Amor Munsterbilzen
Schatbewaarder Albert Daniels St.Martinus Munsterbilzen

In het verslag van de stichtingsvergadering kunnen we lezen dat de eerste vergadering mag als geslaagd beschouwd worden, gezien de naam "schuttersverstandhouding" in de volle zin van het woord tot uiting is gekomen.

Al voor de oprichting van de schuttersverstandhouding zand-leemstreek een feit was waren al schuttersgilden uit de gemeente Munsterbilzen, Waltwilder, Lanaken, Zutendaal, Eigenbilzen actief bezig met het schieten. Deze schuttersgilden namen al onderling deel aan schietwedstrijden op regionaal en provinciaal vlak voor 1956. De aanloop tot de oprichting van de schuttersverstandhouding zand en leemstreek is gegeven in het Park van Haffmans, daar werd in 1955 de eerste schietwedstrijd gehouden, die georganiseerd werd door de Brandweer van Bilzen. Op deze wedstrijd waren 7 schutterijen aanwezig. In hetzelfde jaar werden nog op 3 verschillende plaatsen schietwedstrijden gehouden en wel: aan de schietstand van St.Joris Munsterbilzen, en bij de pas opgerichte schutterij van de St.Mauritciusgilde Bilzen en in september 1955 werd nog een wedstrijd geschoten aan de schietstand van St.Niklaas Eigenbilzen.

In de beginperiode van zand-leemstreek werd de kalender ingedeeld in officiƫle- vrije- en oefenwedstrijden.

In het jaar werden 6 wedstrijden geschoten die telde voor het kampioenschap met 6 schutters per ploeg en 3 kogels per schutter.